Μικροπίστωση

Μικροπίστωση είναι η παροχή πολύ μικρών δανείων σε ανέργους και μικροεπιχειρηματίες που ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε κανονικά δάνεια, λόγω έλλειψης υποθήκης και σταθερής απασχόλησης.

Πιστεύουμε ότι οι φτωχοί πολίτες του κόσμου είναι ιδιαίτερα δραστήριοι και μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους και να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, αν τους δοθεί η ευκαιρία. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν συνανθρώπους τους, αν τους δοθεί η δυνατότητα μέσα από διαφανείς και υπεύθυνες διαδικασίες.

Το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση δράσεων αυτοαπασχόλησης και στη στήριξη μικροεπιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε άπορους ανθρώπους αναπτυσσόμενων χωρών να παράγουν το αναγκαίο εισόδημα για την επιβίωσή τους. Καταφέρνοντας να βελτιώσουν μόνοι τους το βιοτικό τους επίπεδό, θέτονται οι βάσεις για μακροπρόθεσμη ευημερία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας στον πλανήτη.


Γιατί είναι καλό για τους φτωχούς;

  • «Η μικροπίστωση βοηθά τις πολύ φτωχές οικογένειες να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες και να προστατευθούν από τους κινδύνους». Ο νομπελίστας Muhammad Yunus λέει ότι οι φτωχοί ουσιαστικά χρειάζονται λίγο κεφάλαιο για να αρχίσουν να ανεβαίνουν την κοινωνικό-οικονομική κλίμακα.
  • Η χρήση των οικονομικών υπηρεσιών από χαμηλού εισοδήματος οικογένειες συνδέεται με τις βελτιώσεις στην οικιακή οικονομική ευημερία και την επιχειρηματική σταθερότητα και ανάπτυξη.
  • Με την υποστήριξη της οικονομικής συμμετοχής των γυναικών, η μικροπίστωση συμβάλει στην ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας, προωθώντας κατά συνέπεια την ισότητα των δύο φύλων και βελτιώνοντας την οικιακή ευημερία.

Χαρακτηριστικά Στοιχεία:

  • 400 με 500 εκατομμύρια οικογένειες παγκοσμίως έχουν την ανάγκη συμμετοχής σε μικροπιστωτικά προγράμματα. Εντούτοις, μόνο περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα προγράμματα αυτά.
  • Η ευρέως-ληφθείσα ως πρότυπο τράπεζα Grameen στο Μπανγκλαντές στόχο έχει την παροχή πίστωσης σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Περίπου 94% εκείνων που πληρούν τα κριτήρια της τράπεζας και λαμβάνουν τα δάνεια είναι γυναίκες. Οι οφειλέτες της Grameen αποπληρώνουν τα δάνεια σε ποσοστό περίπου 98%. Η τράπεζα δανείζει US$30 εκατομμύρια μηνιαίως σε 1.8 εκατομμύριο ενδειείς δανειολήπτες./li>
  • Μελέτες κατά τη διάρκεια μιας οκτάχρονης περιόδου έχουν δείξει ότι, μεταξύ των φτωχότερων πολιτών στο Μπανγκλαντές χωρίς πιστωτική υπηρεσία οποιουδήποτε τύπου, μόνο το 4% μπόρεσε να ξεφύγει από το όριο της φτώχειας. Αντίθετα, από τα άτομα και τις οικογένειες που συμμετείχαν σε πιστωτικό πρόγραμμα της τράπεζας Grameen περισσότεροι από το 48% κατόρθωσαν να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο πάνω από το όριο της φτώχειας.
  • Ο αριθμός φτωχών ανθρώπων με πρόσβαση σε προγράμματα μικροπίστωσης ανήλθε από 7.6 εκατομμύρια το 1997 σε 26.8 εκατομμύρια το 2001 με 21 εκατομμύρια από τους δανειολήπτες να είναι γυναίκες, επιτρέποντας τους να ελέγξουν τα κεφάλαια, να λάβουν οικονομικές αποφάσεις και να θέσουν υπό έλεγχο της ζωής τους.

Η δράση της Six Billions

Ενώ το κεφάλαιο των μικροπιστωτικών οργανισμών προέρχεται από δωρεές πολιτών και οργανισμών, η Six Billions καλεί τους πολίτες των αναπτυγμένων χωρών να αποδεχθούν το ρόλο του ενεργού και αλληλέγγυου πολίτη δανείζοντας ένα μέρος των αποταμιεύσεών τους απευθείας σε φτωχούς πολίτες αναπτυσσόμενων χωρών που τα έχουν άμεση ανάγκη για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό, ο ενεργός πολίτης μπορεί να δράσει από τη θέση του μικροπιστωτικού οργανισμού.

Η Six Billions σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς μικροπιστωτικούς οργανισμούς παρέχει δάνεια ορισμένου χρόνου σε ομάδες ατόμων ή οργανώσεις χωριών που βασίζονται στη συλλογική ευθύνη, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αποπληρωμή του δανείου.

Θες να δανείσεις ένα ποσό σε κάποιους που το έχουν πραγματικά ανάγκη;
Επικοινώνησε μαζί μας.

Υπεύθυνος Προγράμματος: Γιώργος Κογχυλάκης

Σύνδεσμοι

Microfinance Gateway: www.microfinancegateway.org
Grameen Bank: www.grameen-info.org